Bijeenkomst 15 april | Kirsten Kievit & Nickey Passenier spreken over fiscale aspecten bij scheiden

Beste leden,

Op woensdag 15 april 2015 organiseert de Rotterdamse Mediators Associatie de tweede ledenbijeenkomst van dit jaar. 
Zoals altijd hebben we weer een interessant en leerzaam onderwerp en twee deskundige sprekers.

Kirsten Kievit & Nickey Passenier

spreken dan over

Fiscale aspecten bij scheiden

Denken je cliënten dat hun scheiding goed geregeld is? Steeds meer koppels die besluiten om te gaan scheiden, stellen een convenant op. Op deze wijze scheiden is meestal goedkoper en sneller. Daarnaast kunnen aanstaande ex-partners op deze wijze hun zelfbedachte creatieve oplossingen en onderlinge financiële afspraken vastleggen. Het convenant is echter ook regelmatig een bron van problemen. Lang niet iedereen die zo’n convenant ondertekent, snapt welke consequenties de gemaakte afspraken hebben voor zijn of haar netto-inkomen. Dit kan leiden tot onaangename (financiële) verrassingen in de jaren na de scheiding. Volgens een artikel in het NRC van 24 januari 2015 ontstaat veel ellende doordat professionals die helpen bij het opstellen van een convenant niet wijzen op fiscale en financiële addertjes onder het gras. Of doordat hun boodschap niet aankomt, omdat mensen die in scheiding liggen vaak emotioneel uit het lood zijn geslagen en dus niet op hun helderst zijn.

Kirsten en Nickey zijn gedurende hun loopbaan regelmatig ingeschakeld door particulieren en ondernemers die na hun scheiding werden geconfronteerd met negatieve gevolgen van hun onderlinge afspraken. Als een convenant eenmaal gesloten is, is het vaak lastig om daar nog iets aan te veranderen. Daarom adviseren zij aanstaande ex-echtgenoten gedurende het scheidingsproces over financiële en fiscale gevolgen, controleren zij concept convenanten op fiscale consequenties en geven zij cursussen fiscale aspecten bij scheiden aan professionals die helpen bij het opstellen van convenanten.

Kirsten Kievit LLM is partner bij Hart en Have, waar zij cliënten begeleidt op fiscaal en notarieel gebied. Na haar studie fiscaal recht heeft zij jaren gewerkt als fiscaal jurist en heeft zich in de loop der tijd gespecialiseerd in estate planning. Omdat zij in de praktijk merkte dat fiscale en notariële zaken hand in hand gaan, heeft zij een studie notarieel recht aan de Universiteit van Leiden gevolgd. Haar missie is het makkelijk maken van moeilijke zaken. Voor cliënten in scheiding betekent dit dat zij precies weten waar ze voor kiezen, wat de consequenties van deze keuzes zijn en dat dit in heldere taal wordt vastgelegd.

Nickey Passenier-Smelt LLM is eigenaar van Hart en Have. Gedurende haar loopbaan als fiscaal jurist merkte Nickey dat de mens achter de cliënt haar ontzettend kon boeien. Niet zomaar een advies geven, maar vooral te weten komen waarom een cliënt een bepaald advies wil. Alleen dan kan een advies worden gegeven dat zo goed mogelijk aansluit bij de wensen en persoonlijke situatie van een cliënt. Om haar cliënten nog beter te kunnen adviseren en te begeleiden volgde Nickey een coaching en mediation opleiding. Haar missie is mensen helpen de regie over hun leven te houden. Ook gedurende een scheiding en daarna.

Het bijwonen van de lezing is gratis. De borrel is uiteraard voor eigen rekening, aan de bar af te rekenen. De kosten voor het buffet zijn 20 euro, en worden automatisch geïncasseerd conform de door jou afgegeven machtiging. Bij afmelding binnen 48 uur worden de kosten van het eten in rekening gebracht, als je je daarvoor had opgegeven. Je krijgt overigens een factuur toegestuurd als een bedrag van je rekening wordt afgeschreven.

Als je MfN registermediator bent zullen kosteloos 2 PE-punten (categorie 2) bij de Mediatorsfederatie Nederland voor je worden aangevraagd. Je hoeft hiervoor zelf niets te regelen of door te geven aan de MfN.

De locatie is zoals gebruikelijk Galerie Kralingen, Gashouderstraat 9 te Rotterdam.

Laat even via de datumprikker die je hebt ontvangen voor deze bijeenkomst, weten dat je naar de lezing komt en of je mee wilt eten met het mediterraans buffet van De Olijventuin. Geïnteresseerden in het lidmaatschap zijn natuurlijk van harte welkom en kunnen zich inschrijven door een e-mail te sturen naar secretariaat@rotterdammediation.nl.

Programma woensdag 15 april 2015

17.30 uur: Inloop en borrel
18.30 uur: Buffet
19.45 uur: Nickey Passenier en Kirsten Kievit
20.45 uur: Pauze
21.00 uur: Nickey en Kirsten (vervolg)
22.00 uur: Einde

Tot 15 april.

Met vriendelijke groet,

Peter

mr. M.P. Vogelsang CCP
Secretaris bestuur
Rotterdamse Mediators Associatie
secretariaat@rotterdammediation.nl
www.rotterdammediation.nl