Bijeenkomst 23 januari 2019 - 'pijnlijke contacten: over communicatie en miscummunicatie' door Ronald Hünneman

Beste leden,

Allereerst namens het bestuur van de RMA fijne feestdagen toegewenst en een goed uiteinde. Om het jaar goed te beginnen hebben wij voor onze bijeenkomst op 23 januari een bijzondere spreker uitgenodigd, filosoof en theatermaker Ronald Hünneman www.ronaldhunneman.com/de-flutfilosoof. Hij staat garant voor een avond waarbij je op het puntje van je stoel zit. We nodigen je graag uit. Schrijf je snel in!

Pijnlijke contacten: over communicatie en miscommunicatie

De gedachtesprong waarbij we ons verplaatsen in de geest van een ander is lastig, heel lastig. Zo voelt dat overigens niet voor de meesten van ons. Met speels gemak houden we voortdurend de geest van de mensen om ons heen in de gaten. We hebben een redelijk beeld van de gevoelens en gedachten van onze partners, onze kinderen, familie, vrienden en collega’s. En als we iemand tegenkomen die totaal anders in het leven staat, dan lukt het ons in de meeste gevallen wel om onszelf in haar of zijn positie in te leven. Maar dit gemak is zeker niet voor iedereen weggelegd. Velen hebben die volautomatische blik op de geest van de ander niet, of in mindere mate. Daardoor zien zij gedachten, gevoelens en motieven niet die voor anderen klip en klaar zijn. Je zou kunnen spreken van sociale slechtziendheid. Daarbij zijn sommigen sociaal blind, anderen sociaal slechtziend, en weer anderen hebben een bril of alleen een leesbrilletje nodig. Bij het omgaan met sociaal slechtziende mensen, of dit nu om jongeren, cliënten, collega’s of familie gaat, komt het er in eerste instantie op aan om een goede beschrijving te geven van wat iemand wel en niet kan. Welke sociale situaties kan iemand nog wel begrijpen, en welke niet? Hoe gaat iemand om met ruzies of pesten? Met samenwerken? Met list en bedrog? Met humor, liefde, jaloezie? Met cynisme? Enzovoort, enzovoort. Een dergelijke beschrijving is geen diagnose, maar kan wel worden gebruikt om te bepalen op welke punten iemand hulp nodig heeft. Deze lezing is bedoeld om geïnteresseerden gevoelig te maken voor de problemen van mensen met een beperkt sociaal gezichtsveld. Daarnaast wordt een heldere methode aangereikt om de wereld vanuit dit beperkte perspectief te bekijken. Daarbij zal blijken dat normale communicatietechnieken lang niet altijd kunnen worden toegepast, tot miscommunicatie leiden en zelfs hinderend kunnen zijn. Op basis van hiervan zal begeleiding van cliënten, jongeren of collega’s aangepast en verscherpt kunnen worden, want juist bij sociale slechtziendheid is maatwerk geboden. 

Het bijwonen van de lezing is voor (kandidaat) leden gratis. De borrel is voor eigen rekening, aan de bar af te rekenen. Het buffet kost 15 euro. Om de prijs hoef je het niet te laten, en je kan gelijk lekker netwerken. Als je gebruik maakt van het heerlijke buffet wordt dit bedrag door de RMA automatisch geïncasseerd conform de door jou afgegeven machtiging. Bij afmelding binnen 48 uur worden de kosten in rekening gebracht, als je je voor het buffet had opgegeven.

Als je MfN registermediator bent, worden na deelname kosteloos 2 PE-punten voor je aangevraagd. Je hoeft hiervoor zelf niets te regelen of door te geven aan de MfN. Meld je aan voor deze lezing, met of zonder buffet. Je krijgt dan via e-mail een bevestiging van je aanmelding die je overigens niet hoeft mee te nemen naar de bijeenkomst.

Geïnteresseerden in het lidmaatschap zijn natuurlijk van harte welkom en ontvangen een uitnodiging door een e-mail te sturen naar secretariaat@rotterdammediation.nl.