Workshop 14 oktober | "Verdieping fiscale aspecten bij echtscheiden" door Kirsten Kievit en Nickey Smelt

Beste leden,

Op vrijdag 14 oktober 2016 organiseert de Rotterdamse Mediators Associatie weer een interessante workshop. Deze wordt gegeven door:
 

Kirsten Kievit en Nickey Smelt
met
Verdieping fiscale aspecten bij echtscheiden

Als mediator houden we ons bezig met het begeleiden van cliënten bij het formuleren van wensen en belangen, in hun communicatieproces en bij het maken van keuzes die recht doen aan beider belangen. Wil je je cliënten echter begeleiden naar een goede oplossing voor beide partijen, dan is het belangrijk om enige kennis te hebben van fiscale zaken. Of het gaat om het verdelen van de eigen woning, een aanmerkelijk belang of bepalen van de hypotheekrenteaftrek, al deze beslissingen hebben fiscale consequenties.
De opzet van deze workshop is dat je aan de hand van casuïstiek leert welke fiscale aspecten en gevolgen er zijn, zodat je cliënten hierover kunt voorlichten of waarschuwen en doorverwijzen naar een fiscalist.

Tijdens deze workshop gaan we dieper in op de materie en worden de gevolgen van echtscheiding voor de volgende onderwerpen behandeld:

- Het nieuwe partnerbegrip
- Eigen woning en eigenwoningschuld
- Duurzaam gescheiden wonen
- Economisch belang
- Hypotheekrenteaftrek
- Terbeschikkingstellingsregeling
- Aanmerkelijk belang
- Oudedagsvoorzieningen

Kirsten en Nickey zijn gedurende hun loopbaan regelmatig ingeschakeld door particulieren en ondernemers die na hun scheiding werden geconfronteerd met negatieve gevolgen van hun onderlinge afspraken. Als een convenant eenmaal gesloten is, is het vaak lastig om daar nog iets aan te veranderen. Daarom adviseren zij aanstaande ex-echtgenoten gedurende het scheidingsproces over financiële en fiscale gevolgen, controleren zij concept convenanten op fiscale consequenties en geven zij cursussen fiscale aspecten bij scheiden aan professionals die helpen bij het opstellen van convenanten.
Kirsten Kievit LLM is partner bij Hart en Have, waar zij cliënten begeleidt op fiscaal en notarieel gebied. Na haar studie fiscaal recht heeft zij jaren gewerkt als fiscaal jurist en heeft zich in de loop der tijd gespecialiseerd in estate planning. Omdat zij in de praktijk merkte dat fiscale en notariële zaken hand in hand gaan, heeft zij een studie notarieel recht aan de Universiteit van Leiden gevolgd. Haar missie is het makkelijk maken van moeilijke zaken. Voor cliënten in scheiding betekent dit dat zij precies weten waar ze voor kiezen, wat de consequenties van deze keuzes zijn en dat dit in heldere taal wordt vastgelegd.
Nickey Passenier-Smelt LLM is eigenaar van Hart en Have. Gedurende haar loopbaan als fiscaal jurist merkte Nickey dat de mens achter de cliënt haar ontzettend kon boeien. Niet zomaar een advies geven, maar vooral te weten komen waarom een cliënt een bepaald advies wil. Alleen dan kan een advies worden gegeven dat zo goed mogelijk aansluit bij de wensen en persoonlijke situatie van een cliënt. Om haar cliënten nog beter te kunnen adviseren en te begeleiden volgde Nickey een coaching en mediation opleiding. Haar missie is mensen helpen de regie over hun leven te houden. Ook gedurende een scheiding en daarna.

Voor de workshop worden 4 PE-punten (categorie 2) bij de Mediatorsfederatie Nederland aangevraagd. Je hoeft hiervoor zelf niets te regelen of door te geven aan de MfN.

Deelname is voor leden tegen kostprijs. Bij een minimum aantal deelnemers van 10 zijn de kosten 150 euro. Bij meer deelnemers wordt de prijs lager. Het bedrag wordt automatisch van je bankrekening afgeschreven. Voor niet-leden zijn de deelnamekosten 200 euro. Het maximum aantal deelnemers is 15. De lunch en koffie en thee tijdens de hele workshop zijn inbegrepen. Andere consumpties zijn voor eigen rekening en dien je zelf contant af te rekenen. Als je je hebt opgegeven, kan je uiterlijk op vrijdag 7 oktober a.s. kosteloos afmelden.

Programma vrijdag 14 oktober 2016

12.00 uur: inloop met koffie en thee
12.30 uur: workshop introductie
13.00 uur: lunch
14.15 uur: workshop vervolg
15.30 uur: pauze
15.45 uur: workshop vervolg
17.00 uur: evaluatie en afsluiting
17.30 uur: einde

Wil je deze workshop bijwonen? Meld je dan snel aan via:

https://www.eventbrite.nl/e/registratie-verdieping-fiscale-aspecten-bij-echtscheiden-door-kirsten-kievit-en-nickey-smelt-27584881122

De workshop gaat alleen door bij minimaal 10 deelnemers. En er is een maximum van 15 deelnemers. Natuurlijk hoor je tijdig of de workshop doorgaat of niet.

Tot 14 oktober.

Met vriendelijke groet,
de Rotterdamse Mediators Associatie